Abhazya’da taş devri araştırması  

Abaza ve Rus bilim adamları, taş devrinden kalma Yaştuhski höyüğüne araştırma gezisi bir araştırma düzenlemeyi planlıyor.  

 

Abhazya Beşeri Bilimler Araştırma Enstitüsü, Abhazya Devlet Müzesi ve Sankt Petersburg Maddi Kültür Tarih Enstitüsü bilim adamları 2015 yazının ilk bölümünde Abhazya’daki taş devrine ait Yaştuhski höyüğüne bir keşif gezisi düzenleyecek.

 

Keşfin yapılması fikri Abhazya Devlet Müzesi müdürü Arkadi Copua ve Sankt-Petersburglu meslektaşı, arkeolog, taş devri uzmanı Sergey Kulakov’a ait.

 

Copua “Aramızda taş devri uzmanlarının bulunacak olması çok önemli. Arkeolojiye giden gençler, taş devrini seçmiyor. Abhazya’da taş devri uzmanı yok. Bu nedenle biz de yakınımızdaki başka ülkelerden meslektaşlarımızın birikiminden yararlanmaya karar verdik. Uzmanlar Yaştuhski höyüğünde 15-20 gün boyunca çalışmalarda bulunacak. Keşif gezisinin amacı taş devri insan topluluğunun yaşam alanlarının tam olarak neresi olduğunu bulmak” açıklamasında bulundu.

 

Copua’ın ifadesine göre, Yaştuhski höyüğü, Kafkasya’daki taş devri höyüklerinden en eskisi olarak kabul ediliyor. Sohum’un kuzey-doğu bölgesinde, Yaştuha dağı yamaçlarında bulunan höyüğün alanı yaklaşık 70 hektar.
Sputnik, Ajans Kafkas