Saakaşvili: Olağanüstü hal ilan edilmeli

Tiflis/Ajans Kafkas – Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, hükümetin genel af çıkarması üzerine, ülkede olağanüstü hal ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili, Af Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte suç oranının ciddi şekilde artacağını gerekçe göstererek, olağanüstü hal ilan edilmesi ve polis devriyelerinin arttırılması gerektiğini açıkladı. Kanun tasarısını hazırlayanlar ise affın ağır suç işlemiş olanları kapsamadığını ifade ediyor.

Siyasi tutukluların serbest bırakılması ve Ceza Kanunun bazı maddelerinden dolayı hüküm giyenlerin cezalarının azaltılmasıyla ilgili Af Kanunu tasarısı 21 Aralık’ta kabul edildi. Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakavşili, kanun tasarısını casusluk, darbe girişimi ve pedofili suçlarından hüküm giyenleri kapsadığı gerekçesiyle veto etti. Ancak parlamento, 28 Aralık’ta tasarıyı yeniden onaylayarak devlet başkanın vetosunu geçersiz kıldı.

Mikhail Saakaşvili’ye göre, Af Kanununun yürürlüğe girmesi suç oranlarına etki edecek. 30 Aralık’ta Gardabanski bölgesi Candar köyünde, birkaç gün önce saldırıya maruz kalmış olan Mamedov ailesini ziyaret eden Saakaşvili “Şu an gerçekten af zamanı değildi. Polise olağanüstü hal yetkisi verilmesi gerekiyor. ‘Ciguliler’ döneminde hapse giren haydutların çoğu, şans eseri, ekonominin dört kat büyüdüğü ‘Mercedes’ devri Gürcistan’ında dışarı çıkıyor” şeklinde konuştu.

Mamedov ailesine ve son zamanlarda maddi zarar gören diğer ailelere yardım sözü veren Saakaşvili “Ülke genelinde olağanüstü hal ilan edilmesi gerekiyor, çünkü binlerce tehlikeli suçlu hapisten çıkıyor. Şu anda yapılacak en doğru şey polisin her köşede devriye halinde olmasıdır” dedi.

İçişleri Bakanı Garibaşvili de aftan memnun değil. Hemen her maddeden  hüküm giymiş olanların af edilmesini eleştiren Garibaşvili “Mesele devlet çıkarları ile ilgili olduğunda, daha prensipli olarak yaklaşılması gerektiğini düşünüyorum. Uyuşturucu satıcılarının, casusların ve pedofiliden hüküm giyenlerin sokağa çıkarılmasına karşıyım” dedi.

Eski içişleri bakanı Vano Merabişvili de konuyla ilgili olarak “İktidarımız döneminde defalarca af gerçekleştirildi. Ancak ülke güvenliğine zarar vermekten her zaman kaçındık ve bu konuya hassasiyetle yaklaştık. Fakat şimdi Gürcistan tarihinde görülmemiş bir af çıkarıldı” açıklamasında bulundu.

Gürcistan’da 90’lı yılların yeniden yaşanmaması için her şeyin yapılması gerektiğini ifade eden Merabişvili “Polislerin uyuşturucu tacirleri, katiller, soyguncular ve yabancı casuslarla mücadelesinin neye mal olduğunu biliyorum. Onların ele geçirilmesi için ne kadar gayret sarf edildiğini de biliyorum” dedi.

Kanun tasarısını hazırlayanlardan, parlamento insan hakları ve sivil entegrasyon komitesi başkanı Yekaterina Beseliya, kanunun ağır suç işlemiş olanların hapisten çıkarılması veya cezalarının hafifletilmesini öngörmediğini kaydediyor: “Aftan, 1-3 yıl hapis cezasını öngören hafif suçlardan hüküm giymiş ve 2 Ekim’den önce cezasını çekmeye başlamış olanlar yararlanacak. Aynı zamanda af Ceza Kanununun birçok maddesini kapsıyor ve cezanın yarıya, üçte birine ve dörtte birine kadar azaltılmasını öngörüyor”.

Ancak Beseliya’nın ağır suç tabiri ile yalnızca ömür boyu hapis cezasına çarptırılanlar ifade ediliyor. Kanun tasarısını hazırlayan isimlerden biri de milletvekili Gedevana Pophadze. Pophadze, “Kanun, ömür boyu ceza alanlar dışında tüm tutukluları şu veya bu şekilde kapsıyor. Mahkemelerin adil olmadığı ve tutukluların gayri insani muamele gördüğü Saakaşvili zamanında, siyasi nedenlerle hüküm giyenler ile diğer tüm mahkumlar aftan yararlanacak” dedi. Pophadze, daha önce casus diye adlandırılanların siyasi mahkumlar olduğunu da sözlerine ekledi.

6 Aralık’ta Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili’nin kararı ile 251 tutuklu affedildi. Saakaşvili 8 Aralık’ta da 92 tutukluyu sağlık durumundan ötürü affetti. KU/ÖZ/YA