Bir serzenişle gelen birlik toplantısı

İstanbul – İstanbul’daki Kafkas dernekleri ve vakıfların temsilcileri etkili bir iletişim ve koordinasyon ihtiyacına binaen hafta sonu bir araya gelerek güncel meselelerini tartıştı.

Toplantı Alan Vakfı Başkanı Remzi Yıldırım’ın “Yaşadıkları ülkenin örnek yurttaşları olan fakat ata yurtlarını asla unutmayan tüm Kafkas diasporasını temsil ettiğine inandığımız dernek ve vakıfların İstanbul temsilcilerinin birlik ve dayanışma içinde olma, tek yürek olma zamanı gelmedi mi?” serzenişi eşliğinde yaptığı bir davetle gerçekleşti. Pazar günü nefis Oset yemeklerinin servis edildiği Taksim’deki Fıccın’da yapılan toplantıya İstanbul Kafkas Kültür Derneği (Bağlarbaşı), Uzunyayla Kafkas Derneği, Poyder, Kafkas Çeçen Derneği, Bileşik Kafkas Derneği (Fatih), 1864 Kafkasyalılar Kültür Derneği (Pendik), Kuzey Kafkas Kültür Derneği (Gaziosmanpaşa), Avcılar Kafkas Kültür Derneği ve Bahçelievler Kafkas Derneği’nin temsilcileri katılırken Kafkas Vakfı, Şamil Vakfı, Ahbaz Derneği ve Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi çakışan programları nedeniyle mazeret bildirdi.

Ev sahibi kurumun başkanı olarak Remzi Yıldırım, İstanbul’daki Kafkas kuruluşları arasında daha önce 5-6 yıl varlık göstermiş Koordinasyon Konseyi’nin sona ermesinin ardından kardeş kuruluşlar arasında ortaya çıkan işbirliği açığının kapatılamadığını, dünden daha fazla dayanışma ve diyaloga ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Toplantıda konuşmacılar geçmişte bütün Kafkas halklarını bir arada tutan yapının giderek kaybolduğu, mikro etnik milliyetçiliğin etkisiyle ayrışmaların derinleştiği, her bir halkın kendi derneğinin yolunu tuttuğu, buna paralel olarak sorunların da özelleştirildiği ve bir kesimin başka bir kesimin sorunlarına yabancılaştığı tespitleri yapıldı. Bu bağlamda sorunlarda bile ayrımcılığın ortaya çıktığı, Çeçenler kendi kaderlerine terk edilirken Gürcistan karşısında Abhazya ile aynı problemle yüz yüze bulunan Güney Osetya’nın unutulduğu vurgulandı. Kaygılar paylaşılırken karşılıklı etkileşim, iletişim, birliktelik ve koordinasyonu sağlayacak ne tür bir platform oluşturulabileceğine dair öneriler tartışıldı. Koordinasyon Konseyi’nin yeniden diriltilmesi, sayıları 18’i bulan İstanbul’daki dernek ve vakıfların bir birlik altında toplanması veya bir federasyon kurulması önerileri öne çıktı.
Her ay bir dernek ya da vakfın ev sahipliğinde kahvaltılı toplantıda bir araya gelinerek oluşturulabilecek yeni yapının müzakere edilmesi kararlaştırıldı. (Ajans Kafkas)